30 May
30May

Bidia of fufu maken

Bidia, nshima, fufu zijn termen die in Congo gebruikt worden voor een deeg gemaakt van cassava (maniok) en maïs meel.

Het is een dagelijks hoofdmaaltijd bij diverse volkeren van DR Congo. Afhankelijk van de streek wordt de deeg gemaakt met verschillende verhoudingen tussen maniok en maïs, of zelfs door het gebruik van alleen een van de twee.

In Europa, door gebrek aan maniokmeel, gebruiken Congolezen vaak griesmeel (sémoule van tarwe of van maïs) om bidia te maken. Dit is zich aan het generaliseren omdat je er makkelijk en snel een lekkere nshima/bidia/fufu van maakt.

 

Fufu, bidia of nshima wordt geserveerd als hoofdgerecht  bij vlees, vis, termieten, rupsen, en groenten (gekookt. geen rauwkost).

Groeten, vis of vlees worden in een aparte schaal op tafel gezet.

Om de fufu te eten dient je eerst je handen te wassen om ze te gebruiken. Met de duim en wijsvinger worden de gerechten naar de mond gebracht. Je kunt ook mes en vork gebruiken.

Hoe eet je fufu?

Terwijl je kauwt op een stukje vlees, vis of groete, knijp je een stukje van de bidia deeg dat je masseert in de palm van je rechter hand tot het prettig voelt. Met duim en wijs- en middelvinger maak je een klein balletje van het goed gemasseerde deeg, je doopt het in de saus en slikt het meteen door, terwijl je blijft kauwen op je groenten of vlees.

Congolezen houden van taai vlees, want dan kun je met één stukje vlees veel balletjes wegslikken

Recept Fufu

Benodigde voor 4 personen

1 liter water

300gr fijne griesmeel

1 flinke houten lepel


1.Laat het water op een hoog vuur koken.

 2. Als het water helemaal kookt,  zet het vuur op lage stand. Neem 50gr griesmeel (twee handjes) en verdeel het al strooiend over het water terwijl je constant roert met de spatule (houten lepel). Het water en de meel  vormen een vloeiende (niet dikke) pap. Vermijdt klontjes. Maar mochten er klontjes ontstaan, zeef ze. 

3.Blijf roeren en zorg dat er geen klontjes zich vormen door het contact van griesmeel met het hete water. Daarna het vuur weer op hoog stand zetten. Laat, af en toe roerend (blijf er het liefste bij), de pap 5  min koken op het vuur.

4.Na 5 min strooi je zorgvuldig de rest van de meel. Zet het vuur laag. Houd de pan vast met een hand om te voorkomen dat het valt. Draag een keukenhandschoen om je niet te branden.

5.Meng  de pap goed met de rest van het meel. Blijf stevig roeren tot het water helemaal verdampt. Zorg dat er geen klontjes zich vormen. Het deeg moet een uniform, klontjes vrij en compacte bal worden.

Stort het geheel in een schaal.

 

NB: De fufu is het prettigste te eten als het nog beetje warm is.

Je kunt fufu eten met okra, spinazie, andijvie, vlees,  vis, makayabu (bakeljauw), sardientjes, gekookt ei of omelet,   boerenkool op zijn congolese (zie recept),

Griesmeel en dongo dongo (okra) kun je kopen bij de toko.

  Griesmeel  wordt verkocht in zakjes van 1 of 5 kg bij iedere toko. Wel moet je op  letten dat er op de verpakking “Fine” is opgeschreven.  

makayabu kun je bij Jumbo of bij de toko kopen.

Hieronder nog twee groenterecepten:


De beste groeten voor beginnende fufu eters is okra. Okra wordt  dongo dongo  of mulembu in Congo genoemd.

Congolese recept voor dongo dongo

Benodigd (voor 4 pers)

500 gr dongo dongo (okra)

400 l water

2 eetlepel olie,

1/2 maggie blokje

2 teentjes knoflook

1 ui

peper

Voorbereidingen

-Okra schoonmaken

-snij de punten en de harde houtige onderkant af en gooi weg

-Snijd de okra in ronde deeltje

-Snij de ui en de knoflook in stukjes

-Smeer de bovenkant van de pan met een beetje olie om te voorkomen dat de okra overstroomt als het gaat koken.

 

Koken

Doe de in rond deeltje gesneden dongo dongo in een pan.

Voeg het water, olie, maggieblokje, knoflook en ui aan toe.

Zet de pan op het vuur. Als het begint te koken, begin te roeren.

Blijf af en toe roeren en na 10 min is de dongo dongo saus klaar.

Dongo dongo is slijmerig. Je kunt het minder slijmerig maken door tomaten toe te voegen of direct te bakken zonder water.

 

 
  

 

 

Boerenkool op zijn congolees

   

In Congo maar ook in verschillende Afrikaanse landen, worden de bladeren van cassava als groenten gegeten. Cassava bladeren is een lievelingsgroente bij verschillende Congolese volken. Het kan ook in bepaalde exotische winkels gekocht worden maar het is duur en soms loopt je het risico dat er zandkorrels erin zitten.

  

Daarom zoeken Congolese in Nederland naar groentes in de supermarkten die smaken als cassava bladeren. Dit is het geval met boerenkool.

  

Hier een recept ervan

  

Benodigd:

Een pak  diepvries boerenkool 

twee teentjes knoflook

Een ui 

Olie

Zout 

Een courgette

2 tomaaten 

Een prei.

 water  


Bereiding

Doe twee eetlepels olie en een mespunt zout in een pan. Snij de uien, de knoflook, prei en courgette, tomaten in stukjes een gooi alles in de pan. Leg de bevroren boerenkool er op en voeg 300 cl water toe. Zet de deksel op de pan en laat op een laag vuur ontdooien.  

Als de boerenkool ontdooit is zet je het vuur hoog en roer met een garde af en toe door. Laat de groeten circa 10 minuten koken maar je moet zelf ook proeven of het naar smaak is.

De boerenkool kan dan als cassava bladeren gegeten worden met fufu of bv. met lekker geurende Basmati rijst.

  

Het beste vlees bij boerenkool op zijn Congolese zijn sukadelapjes gesudderd in een tomaten saus, maar gegrild geitenvlees is er ook erg lekker bij.

 

Comments
* The email will not be published on the website.